Menopoz: Yeni bir tanıma ihtiyaç var | Gündem 7Gündem 7

2 Ekim 2024 - 13:45

Menopoz: Yeni bir tanıma ihtiyaç var

Menopoz: Yeni bir tanıma ihtiyaç var
Son Güncelleme :

10 Mart 2024 - 17:45

46 views

Menstrüasyon binlerce yıldır ayıplanan bir konu ve bir etiketleme aracı.

Eski Ahit’te menstrüasyondan ‘bulaşıcı dönem’ olarak söz edilirken Hinduizm, bu dönemi ‘kirlilik ve utanç’ çağrışımları olan ‘asaucha’ olarak adlandırmakta. İngiltere’de psikososyal danışmanlık veren Rachel Weiss, bu durumun menopoza girildiğinde de sona ermediğine dikkat çekiyor. Weiss, “Menopoz gelip çattığında artık kirli olmadığımız için büyük bir kutlama yaptığımız düşünülebilir. Ama durum öyle değil” diyor. Menopoz, günümüzde hâlâ tabu olan bir konu. Weiss, bu kavramdan ilk kez 2017’de BBC’de yayımlanan bir belgeselde bahsedildiğini gördüğünü ve “Menopoz ve Ben” adlı bu belgeselin menopoz döneminin insanları etkileme biçimleri üzerine kendisine çok şey öğrettiğini ifade ediyor.

DW Türkçe’den Fred Schwaller’in haberine göre, modern bilim, menopozla ilintili bu etiketlemeyi körükledi. Çoğunluğu erkek olan bilim insanları, 20’nci yüzyılda östrojen hormonunun menopoz belirtileri için bir hormon tedavisi olarak kullanılabileceğini keşfetti. Bu araştırma, olağan bir yaşam olgusu olan menopozun teşhis ve tedavi gerektiren bir hormon eksikliği hastalığına dönüşmesine yol açtı. Hormon Replasman Tedavisi (HRT) daha sonraki dönemde menopoz için bir ‘tedavi’ olarak tanıtıldı. 1950’lerde erkeklere Premarin hormon haplarının bir kadını ‘yeniden beraber yaşaması keyifli hale getirdiği’ söylendi.

Bugün de devam eden bu damgalama pek çok kadının menopoz deneyimleri hakkında konuşamamalarına neden oluyor. Weiss, “Ergenliği tıbbileştirdiğinizi ve çocuklara ergenlik döneminin korkunç geçeceğini söylediğinizi ve sonra da onlara bunu durduracak bir hap olduğunu söylediğinizi hayal edin. İşte menopoz genellikle böyle lanse ediliyor” diyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.